Välkommen till Orminge Ur & Optik – kvalitet och omtanke nära dig

Vi är Din lokala optiker och klockhandlare med omtanke om just dina behov. Vi har funnits i Orminge centrum i över 30 år. Högsta möjliga kvalitet och service är grunden för vårt arbete, allt för att Du ska känna dig trygg när Du vänder Dig till oss. Vår kunniga och erfarna personal finns till tjänst för att hjälpa Dig med allt inom glasögon och klockor oavsett om det gäller nya produkter eller reparationer.

Kontakta oss

Om oss

Vi har legitimerade optiker och kontaktlinsoptiker samt mycket erfarna urmakare. I vårt sortiment av glasögon och klockor finns ett brett utbud av olika märken som vi tror passar just din smak. Vi uppdaterar oss kontinuerligt och följer aktuella trender.

Ögon

Närmare 70% av kroppens sinnesceller finns i ögats näthinna. Synnerven med sina en miljon nervtrådar förmedlar mer information till hjärnan än något annat sinnesorgan. Den bästa synen har vi centralt på näthinnan i den så kallade gula fläcken. Där finns det skarpaste detaljseendet med högsta synskärpa och upplösning vilket är viktigt bland annat vid läsning.


Ögats anatomi

Ögongloben är ihålig och innehåller till största delen en geléaktig vätska, som kallas glaskroppen. Väggen i ögongloben består av flera skikt. Skikten är inte helt lika runt hela globen, utan skiljer sig lite på ögats bak- och framsida. Runt större delen av ögat finns en kraftig skyddande bindvävshinna, som längst ut kallas senhinna. Senhinnan är det vita lager som man ser på ögats yta, ögonvitan. Innanför senhinnan finns åderhinnan som innehåller ögats blodkärl. Längst in sitter näthinnan, som bara finns i ögats bakre del. I näthinnan finns ljuskänsliga synceller.


Stavar och tappar 

I näthinnan finns ljuskänsliga mottagare som kallas stavar och tappar. Stavarna är mest ljuskänsliga och används när man ska se i mörker. Tapparna är mest färgkänsliga. De flesta tapparna ligger i en central del av näthinnan som kallas gula fläcken, och där ser man skarpast. Stavarna och tapparna i näthinnan har kontakt med nervceller, som också ligger i näthinnan. Nervcellernas långa utskott bildar tillsammans synnerven. Där synnerven passerar ut genom näthinnan finns varken stavar eller tappar. Området kallas därför blinda fläcken.